Ægtepagt og særeje

En ægtepagt og særeje sikrer, at dine økonomiske interesser og ønsker bliver opfyldt i ægteskabet. Uden ægtepagt gælder de lovbestemte regler for deling af formuen – måske ikke som du ønsker. Med en ægtepagt kan du beskytte dine aktiver og sikre, at du eller din ægtefælle kan beholde værdifulde ejendele som særeje, selv ved en eventuel skilsmisse. Du kan også sikre, at pensioner eller gæld håndteres på den måde, der bedst passer til jeres behov.Ægtepagten kan minimere konflikter og tvivl ved skilsmisse eller ved arvens fordeling, da den giver klarhed omkring, hvad der tilhører hvem. Det giver tryghed – både for dig og din ægtefælle. Jo før ægtepagten er lavet, jo før er du sikret. Jo før det er lavet, jo før er du sikret. 

Hos LexJuris hjælper vi dig sikkert igennem din Ægtepagt oprettelse, du får juridisk rådgivning, der er til at forstå. 
book en gratis indledende samtale
Du kan også ringe på Tlf: 70 70 71 22

 Book en gratis indledende samtale her

 

Anette Malthe Christiansen Advokat

Anette Malthe Christiansen
Advokat

Vores ydelser omfatter blandt andet:

  • Udarbejdelse af ægtepagt tilpasset dine ønsker

  • Rådgivning om fordeling af formue og aktiver i tilfælde af skilsmisse

  • Oprettelse af særejeaftaler for beskyttelse af ejendom og aktiver

  • Ægtepagt om pensionsdeling ved skilsmisse

  • Sikring af ægtefællers økonomiske rettigheder

  • Vejledning om gældsfordeling og beskyttelse af aktiver

  • Juridisk sikring af dine nærmeste i tilfælde af sygdom eller død

Hvad siger klienterne

Vi varetager dine interesser og sikrer dig uafhængig rådgivning under hele processen i et bolig køb. Du er garanteret, at det er en erfaren boligadvokat, der giver dig professionel rådgivning – det lader vi nemlig ikke andre om. Vi giver pris garanti !

Hvad er ægtepagt og Særeje?

En ægtepagt og særeje er en skriftlig aftale mellem dig og din ægtefælle, som bestemmer hvilke aktiver, der ikke skal deles ved skilsmisse og død.Ægtepagten sikrer, at I hver især kan beholde de aktiver, der er nævnt i ægtepagten uden at skulle dele aktivet eller værdien af aktivet med den anden ægtefælle ved skilsmisse eller ved død. Det er også en god ide, at oprette en ægtepagt, hvis en af jer har stor gæld. Den der ikke har gæld, kan risikere at skulle aflevere halvdelen af sin formue til den anden ægtefælles kreditorer ved død. Det kan måske betyde at den længstlevende ikke har råd til at blive i huset.

I kan ikke oprette en ægtepagt hver især, det er en aftale I skal være enige om at indgå. I ægtepagten sikrer I, at jeres aktiver og ejendele fordeles, sådan som I ønsker det, fx. ved en skilsmisse. Ægtepagten skal underskrives af jer, I skal signere digitalt og derefter tinglyses for at få virkning.

Hvad kan du bruge en ægtepagt til?

Ejer du noget, du gerne vil beholde selv (særeje), også hvis du skulle blive skilt?

Har du eller din ægtefælle stor gæld?

Vil I, som ægtefæller, gerne arve hinanden mest muligt?

Vil I, som ægtefæller, gerne dele pensioner ved en evt. skilsmisse?

Så kan en ægtepagt være løsningen.

Hvad kan I gøre til særeje?

Særeje er en formueordning i ægteskabet. I ægteskabet har vi, som udgangspunkt, delingsformue (fælleseje), med mindre vi har bestemt andet ved en ægtepagt.

Overordnet kan I gøre disse punkter til særeje ved en ægtepagt:

  • Alt hvad I hver især ejer, og erhverver i fremtiden
  • Alt hvad I hver især ejede, inden I indgik ægteskab
  • Bestemte aktiver, ejendele eller beløb
  • Gæld, fx studiegæld eller en gæld til en specifik kreditor

Ægtepagt om pensionsdeling

Ægtefæller deler ikke pensioner ved skilsmisse. Hvis I ønsker, at jeres pensioner skal deles mellem jer ved skilsmisse, skal I aftale det ved en ægtepagt.

Det kan fx være, hvis I hovedsageligt har indbetalt i den enes navn. Eller at dem em.

Rate- og kapitalpensioner er ikke delingsformue, og tilhører ejeren af opsparingen.

Hvis I ønsker pensionsopsparinger delt mellem jer ved skilsmisse, så er det som udgangspunkt nødvendigt at få lavet en ægtepagt om pensionsdeling.

Ægtepagt og arv

Ægtefæller kan sikre, at hinanden arver mest muligt. Dette kan gøres ved testamente, hvor I kan sikre, at længstlevende ægtefælle samlet får 15/16 af den fælles formue.

Hvis I opretter både testamente og ægtepagt, kan længstlevende ægtefælle udtage 31/32 dele af formuen.

Det vil sige, at 1/32 deles mellem førstafdødes børn.

I skal oprette et kombinations-særeje i ægtepagten. Det vil sige et skilsmissesæreje, der bliver til et fuldstændigt særeje for længstlevende.

Eksempel på kombinationssæreje

En formue på fx. 3.200.000 kroner er fordelt med 1.600.000 kroner som kombinationssæreje for hver ægtefælle. Manden dør, og hustruen kan først beholde sit eget skilsmissesæreje på 1.600.000 kroner. Dette er ifølge ægtepagten blevet til fuldstændigt særeje ved mandens død. Mandens andel på 1.600.000 kroner er ved hans død blevet fælleseje, og hustruen skal derfor som boslod have halvdelen eller 800.000 kroner.

Resten af mandens andel, her skal hustruen forlods have 3/4 eller 600.000 kr., hvis der vel at mærke er oprettet gensidigt testamente mellem ægtefællerne, og endelig skal hustruen have sin tvangsarv på 1/8 af de sidste 800.000 kroner eller 100.000 kroner.

Det endelige resultat bliver, at hustruen får 3.100.000 kroner ud af 3.200.000 kroner. Det vil sige 31/32 af den fælles formue.

Hvordan træder ægtepagten i kraft?

Ægtepagten træder i kraft, så snart den er underskrevet af begge parter og notaren. Det er vigtigt at få dokumentet bekræftet af en notar, som sikrer, at aftalen er juridisk bindende.

Sådan gør du

En ægtepagt udarbejdes og indtastes i ægtepagsregisteret. Derefter skal ægtepagten registreres og underskrives, hvilket sker ved at begge parter skriver under, og dokumentet bekræftes af en notar.

Efter underskrift skal du vedkende den for en notar ved personligt fremmøde i Skifteretten i den retskreds, du hører til. Notaren kontrollerer, at ægtepagten er dit eget ønske, og at du fornuftsmæssigt er i stand til at oprette ægtepagten.

Vi udarbejder din ægtepagt for kr. 1.195,- inkl. moms

En ægtepagt er personlig, ægtefæller skal derfor bruge en hver – vi udarbejder ægtepagt til jer begge til kr. 2.000,- inkl. moms.

Ofte Stillede Spørgsmål – Ægtepagt og Særeje

Hvad er en ægtepagt?
En ægtepagt er en aftale mellem ægtefæller, hvor I bestemmer, hvordan jeres formue skal opdeles, hvis I bliver skilt eller dør. Ægtepagten kan for eksempel sikre, at nogle af jeres ejendele forbliver særeje.
Hvad er forskellen på særeje og fælleseje?
Særeje betyder, at nogle af dine eller din ægtefælles ejendele ikke skal deles ved skilsmisse. Fælleseje betyder, at alt, hvad I ejer, deles ligeligt ved skilsmisse, medmindre I har aftalt andet i en ægtepagt.
Hvem har ret til at oprette en ægtepagt?
Begge ægtefæller kan oprette en ægtepagt sammen. Det kræver, at I begge er enige om, hvordan formuen skal fordeles, og at I underskriver aftalen.
Hvordan beskytter en ægtepagt min formue?
En ægtepagt kan beskytte din formue ved at gøre bestemte aktiver til særeje. Det betyder, at disse aktiver ikke deles ved skilsmisse og forbliver din egen.
Kan ægtefæller dele pensioner ved skilsmisse?
Ja, men pensioner deles kun, hvis det er aftalt i en ægtepagt. Uden ægtepagt beholder den, der har indbetalt til pensionen, retten til opsparingen.
Kan jeg sikre, at min ægtefælle arver mest muligt?
Ja, ved at oprette en ægtepagt sammen med et testamente kan I sikre, at længstlevende ægtefælle får størstedelen af formuen. I kan vælge at gøre formuen til særeje, som betyder, at længstlevende ikke skal dele den med børnene.
Hvad koster det at oprette en ægtepagt?
Priserne for at oprette en ægtepagt varierer afhængigt af, hvad der skal indgås i aftalen. Kontakt os for et tilbud baseret på dine specifikke behov.
Kan ægtepagten ændres senere?
Ja, en ægtepagt kan ændres senere, så længe begge ægtefæller er enige om ændringerne. Ændringerne skal laves skriftligt og underskrives af begge parter.
Hvilke aktiver kan jeg gøre til særeje?
Du kan gøre næsten alle aktiver til særeje, f.eks. penge, ejendom, værdigenstande eller pensioner. Det bestemmes i ægtepagten, hvilke aktiver der skal være særeje.