Det her er den mest udbredte misforståelse i arveret

Den mest udbredte misforståelse

Er du helt sikker på, at du arver din samlever – når I har levet sammen i 2 år?

Svaret er ja, hvis I har oprettet testamente eller nej – det kommer aldrig til at ske – medmindre I opretter et testamente !

Jeg møder igen og igen mennesker, der fortæller mig at: ”Når man har boet sammen i 2 år, er man stillet, som hvis man er gift.” Vi snakker altså om helt almindelige dygtige mennesker, der passer job, børn, hjem, sig selv og så videre, men som bare alligevel har fået det med reglerne for samlevende og ægtefæller helt galt i halsen. Jeg vil gerne give dig et eksempel på, HVORFOR det er fuldstændig ULOGISK, at der gælder samme regler, efter man har levet sammen i 2 år, som der gør for ægtefæller.

Der er mange juridiske grunde, men der er også en helt lavpraktiske:

I Danmark skal vi vælge noget aktivt (ægteskabet), for at vi skal dele alt med dem i lyst og nød og det er ikke nok, at vi har valgt at bo sammen.

Sat på spidsen, for at fremme forståelsen: Hvis nu vi tager 2, der bor sammen, så kan de 2 jo sådan set godt bo sammen i årevis, fordi det er praktisk, de er studerende, bor i en storby hvor der er boligmangel. Eller fordi de er kærester og den ene håber på mere og den anden ikke gør –  eller af 1000 andre årsager.

Derfor er det simpelthen ikke muligt, at samlevende pludselig bliver betragtet som ægtefolk og bliver hinanden arvinger, når de i virkeligheden bare var studiekammerater, der boede sammen i årevis.

Læs også:  Som samlevende er I jeres egen lykkes smed - uanset om I skal "skilles", eller den ene af jer dør.

Nu kan du godt sige: “ja men det kan man da forklare sig ud af”.
Men sådan fungerer det ikke. Hvilken instans skal træffe beslutning om, at det her par var ægteskabslignende samlevende, og det her par var bare studiekammeratlignende samlevende.

Firkantede regler (for det meste i hvert fald) det dur.

  • Samlevende arver ikke hinanden
  • Ægtefæller arver hinanden

I det moderne liv er vi for årtier siden begyndt at leve sammen med mennesker af alle mulige årsager og selvfølgelig kan du leve med en person uden at have lyst til at dele alt i lyst og nød.

DERFOR bliver du og din samlever ALDRIG betragtet som ægtefolk, uden I aktivt har valgt ægteskabet til.

De centrale forskelle er ved:

  • Skilsmisse
  • Dødsfald

Du kan læse om hvordan du og din samlever kan sikre jer og få næsten med de samme fordele, som hvis I var gift.

LIGE HER

Kærligst/
Anette Malthe Christiansen, advokat
logo- familieadvokater.png

 

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Det her er den mest udbredte misforståelse… – LexJuris […]

Kommentarer er lukkede.