,

Som samlevende er I jeres egen lykkes smed – uanset om I skal “skilles”, eller den ene af jer dør.

Alle parforhold slutter, enten når den ene af jer dør, eller når I vælger at gå fra hinanden

Hvis I er samlevende, kan det nemt ende i en økonomisk krise.

Lad mig forklare:

Som ægtefæller er der et stykke af vejen sørget for den økonomiske deling, og det er der fordi nogle love og bestemmelser regulerer ægtefællers deling af formue ved død og ved skilsmisse.

Det er fx. bestemmelser i:

  • arveloven
  • ægtefælleloven

men de bestemmelser gælder desværre ikke for samlevende.

Sagt på en anden måde: Uanset om samlevende par lever sammen på præcis samme fasttømrede måde som par, der er gift med hinanden og  livet i dagligdagen ikke adskiller sig det mindste fra
ægtefællers dagligdag – så er der en væsentlig forskel, netop fordi arveloven – og ægtefælleloven aldrig kommer til at gælde for samlevende.

Men der er en løsning

Der findes ingen love og regler, der fordeler aktiver og formue når samlivet ophører mellem samlevende, og det er uanset om ophøret skyldes “skilsmisse” eller død.

Samlevende er deres egen lykkes smed

Med det mener jeg, at hvis du ønsker dig økonomisk tryghed, er det eneste der kan hjælpe jer som samlevende par et dokument, vi kan også kalde det en aftale mellem jer, der regulerer og fordeler jeres aktiver og formue (hus, indbo, opsparinger, bil m.v.). Faktisk er det nærmere bestemt 2 dokumenter det ene, der træder i kraft ved død og det andet, der træder i kraft, hvis I skal “skilles”. Det siger næsten sig selv, at I kun får brug for det ene dokument (den ene aftale). Enten dør den ene af jer eller også går i fra hinanden men fuldstændig, som når I tegner en forsikring, må I forholde jer til, at I ikke kender fremtiden.

Læs også:  Hvem har ret til huset, når I skal skilles

Løsningerne hedder:

  • Testamente
  • Samejekontrakt

Testamentet:

Sikrer, at I arver hinanden mest muligt og så vidt muligt som ægtefæller samt at længstlevende af jer, kan overtage indbo og bolig ligesom en ægtefælle. (I kan selvfølgelig også bestemme et andet arveforhold – her har jeg blot skrevet et eksempel på et meget almindeligt ønske)

Samejekontrakten:

Sikrer, at I har aftalt, hvordan I skal dele jeres aktiver og formue, hvis I skal skilles og har forholdt jer til, hvordan en evt. fælles bolig skal sælges m.v.

HER kan du læse mere om, hvordan I nemt opretter testamente hos os

Kærligst/
Anette Malthe Christiansen, advokat

medlem af:
logo- familieadvokater.png