Hvorfor du ikke kan gøre dit barn arveløst – og hvad du i stedet kan gøre.

Sådan er du stillet hvis du er den efterladte

Når du har læst blogindlægget, så ved du alt om:

 

 • Tvangsarv
 • Tvangsarvinger

 

Men først skal du vide: Det har ingen arveretlig betydning, om man har kontakt med sit barn eller sine børn. Et barn (en livsarving) er tvangsarving og har altid ret til at modtage sin tvangsarv.

I arveretten skelner vi mellem 2 former for arvinger:

 

 • legale arvinger
  • livsarvinger
  • tvangsarvinger
 • Testamentsarvinger

 

Lad mig forklare:

(Forudsat: afdøde har ikke oprettet testamente)

 Dine legale arvinger:

Legale arvinger er de personer, der arver, hvis du ikke har bestemt andet i et testamente. De legale arvinger er ægtefælle, børn, forældre, søskende. Legale arvinger arver kun, hvis de står i forreste række, når du dør.

Det betyder:

Ægtefælle og børn er altid i forreste række. Dine forældre og søskende arver kun, hvis du ikke har ægtefælle og/eller børn.

Forældre og søskende har ikke et krav på arv og kan gøres arveløse. Forreste række for din familie vil sige, at dine søskende ikke arver, hvis dine forældre (eller en af dem) er i live. Nevø og niece arver dig først i det tilfælde, hvor dine forældre og søskende er døde.

Dine livsarvinger:

Indenfor legale arvinger findes livsarvinger. Livsarvinger er dine børn, børnebørn, oldebørn. Efterkommere efter dig i lige linje. Livsarvinger er også altid dine tvangsarvinger og kan ikke gøres arveløse. Men, livsarvinger arver stadig kun, hvis de står i forreste række, når afdøde dør.

Det vil sige:
1)Børn
2)Børnebørn
3)Oldebørn

Et eksempel:

Et barnebarn kan kun arve efter dig, hvis barnebarnets ene forælder/dit barn er afgået ved døden. Det vil sige, hvis dit barnebarn skal kunne arve efter dig (uden du har oprettet testamente), så kræver det, at du har et barn, der er afgået ved døden før dig (barnets forælder).

Læs også:  Arverækkefølgen, der modtager arv efter dig.

 

Dine tvangsarvinger:

Livsarvinger (børn, børnebørn) er dine tvangsarvinger. Tvangsarvinger er de personer, der har ret til arv efter dig. Du kan ikke gøre tvangsarvinger arveløse, men du kan begrænse arven til tvangsarv. Det har ingen betydning hvor meget eller hvor lidt, kontakt du har med vedkommende.

Tvangsarv skal forstås som den minimumsarv, arvingen skal arve.

Dine tvangsarvinger er:

 • ægtefælle
 • børn (livsarvinger)

Du har derfor altid tvangsarvinger, når du er gift og/eller har børn. Igen gælder reglen med forreste række, børnebørn har ikke krav på tvangsarv efter dig, før dets forælder/dit barn er afgået ved døden først.

 

Når du har tvangsarvinger skelnes der mellem

 • tvangsarv
 • friarv

 

Friarven udgør den del af arven, du selv kan råde over og fx testamentere til den eller de personer eller foreninger, du ønsker. Din friarv udgør 3/4 af alt, hvad du efterlader dig.

Tvangsarven udgør den del af arven, som dine tvangsarvinger (børn & ægtefælle) har krav på.
Tvangsarven er 1/4 af alt, hvad du efterlader dig til deling mellem dine tvangsarvinger.
I den beregning er det derfor vigtigt, om du efterlader dig både ægtefælle og børn samt hvor mange børn. Fordelingen mellem ægtefælle og børn er sådan, at ægtefællen arver halvdelen, og børnene arver halvdele til deling.

Et eksempel:

Lever du i et ægteskab, hvor I har fællesbørn, og du eller din ægtefælle har et særbarn, som I aldrig har haft nogen kontakt med, så er det muligt at begrænse særbarnets arv til tvangsarv og tilgodese jeres fælles børn ved at fordele al friarv mellem dem.

Læs også:  Den her misforståelse koster kassen. Det skete for Eva - lad det IKKE ske for dig.

Eller

Lever du i et ægteskab, hvor I har dine/mine børn, så kan I sikre længstlevendes mulighed, for at bevare det liv, I lever, ved at oprette et testamente og lade længstlevende arve mest muligt og lade dine/mine børn arve når længstlevende af jer dør.

Læs HER hvilke muligheder du har for at tage vare på dig selv og familien.

 

Hvis du også gerne vil råde over arven efter dig og sikre dig selv og din familie bedst muligt, så kan du lige nu investere i et testamente til en rigtig skarp pris:

Se hvor billigt du kan sikre dine kære  

 

Kærligst/
Anette Malthe Christiansen, advokat

logo- familieadvokater.png